Skip to content

Hello 2017!

Happy New Year to everyone! I know, we can have a fresh new start every single day, and I completely agree with that. Though, there is something magical in these long winter nights, provoking self examination, take a step from ourselves and look back, and all around. This kind of self abstraction is something unique of humankind, no other creature is capable of it, not even the anthropoids.

With such a mark-stone, as the last day of the year, I think it is just natural to think about the whole last year, trying to synthesize it. When I think back, I feel like it was a year of no extremities. A balanced one, but not boring. Nothing really thrilled me in good or bad sense. It is not a natural state of mine, I like to be passionated, which is a good start for the next year. But I think it was necessary to find out what makes me happy by knowing, what not. I was not made for comfort. However, I think my 2016 was creating the environment towards more integrity.

Happy New Year and with that one, which gives further development of life, in any single or multiple segments you wish to enhance. I learned that I’m more successful if I set my focus to one single subject, so though I have many goals to fill the upcoming years with, I decided to have one resolution. A resolution is somewhat different than a goal. It involves a complete mind shift, not just the alignment of skills towards reaching a goal. Mind you, setting, planning and working towards a specific milestone is hard by itself. However, when I think of a resolution, that means for me changing the constitution, as it is.

I thought to make the upcoming year the one where I try to get the most of my body. I’m a thin woman with 170cm and 55kg, so diets and loosing weight was never on my list of goals. In fact, I never even considered that I should really do anything to get my best appearance wise. I wear makeup and dress reasonably nicely at work. I like all womanly things, but took everything as natural, without a second consideration. Including my cellulite, that is my faithful company since I first noticed it at the age of 15.

Two conversation with my two younger sisters provoked my resolution:

Katinka: “Just because someone  is skinny that those not mean, she has got a nice figure. Why everyone is idolizing it?” – she is from the I-can-eat-as-much-as-I-want side from our family. So she do not need to do anything to maintain healthy weight, or a healthy lifestyle.

Kinga: “Why everyone look at me like if I were completely fool to try to get the best of my body by considering what am I eating and how much? Why my family look at me strangely just because I do  exercises regularly?” – she has a more healthy body type with beautiful womanish shape, but indeed, born in a family of chronicle underweight, she has difficult time to promote her  lifestyle.

And these two remarks shaped what I wish to achieve next year: get out the best from my almost 37 years old body. I do not want to get thin. I am thin. I want to get healthy. In fact, I want to gain weight because I do believe my proportions can be improved. My breasts will always stay small, but I like them small, so surgery out of questions. But objectively looking into the mirror – that you can only do when you are in good mood – I see that my arms should be thicker, hail push-ups! I would like to have a bit more waist, which I can get through regular swimming. Who knows why swimming is so efficient at that part of my body, but so be it. Swimming is very efficient form of sport, so no objection. The last focus point is the most difficult. All my adult life was not enough to figure out how to remove the fat from my outer tights. I go running once a week and do yoga almost every morning. Nope. Well, I have a whole year to figure out…

That’s all for now on my shape. Easy to see, easy to identify. I wish to improve my nutrition, too. Here, I need to be more cautious. I do not believe in instant changes. Habits come slowly. So as for now, I want to use more my squeezer and blender. In fact, it is not just using it, but using it right. Nowadays, if I go to the supermarket, I can buy anything at any time. I mean, strawberries in December! I wonder, how healthy it can be? I forgot what is natural to eat during each months and what is out of season. I can guess from the price, sometimes, but building the knowledge would be a great asset for me.

Having a resolution is a powerful thing, it is usually pervade many aspects of life, therefore, I do believe, one should be cautious not to take them lightly, if really determined to succeed. and I am.


Mindenkinek boldog új évet kívánok! Igen, tudom, hogy minden nap lehet egy új kezdet és teljesen egyet is értek vele. De mégis, van valami varázslatos a hosszú téli estékben ami arra készteti az embert, hogy megvizsgálja önmagát, eltávolodva saját valóságától és a körülölelő világtól. Ez a fajta öntudat, elvonatkoztatás képessége az emberiség sajátja, semmi egyéb földi teremtmény nem képes rá, még az emberszabásúak sem.

Egy ilyen különleges napon, mint az év utolsó napja, természetes, hogy visszatekintünk és próbáljuk az egész évet, mint egészet látni. Ahogy visszagondolok a sajátomra, úgy tűnik, mint egy év mindenféle szélsőségek nélkül. Egyensúly, de nem unalom. Semmi sem borzongatott meg, sem jó, illetve rossz értelemben. Ez a fajta csendes nyugalom nem a természetes állapotom, szeretem, ha átjár a szenvedély, ami már önmagában egy irány a következő évre. Mindazonáltal, szükségem volt rá, hogy kipróbáljam ezt is, hogy tudjam, mi nem tesz boldoggá. Nem születtem kényelemre. Még így is, 2016 volt az évem, ami segített egységesebbé válnom.

Boldog új évet, és vele, egy évet, ami tovább fejleszti az életünket, akár egy, akár több területen. Az elmúlt év megtanította, hogy sikeresebb vagyok, ha csak kevés dologra koncentrálok, így bár rengeteg célom van a következő évre, csak egy újévi fogadalmat választok. Egy fogadalom némiképpen más, mint egy cél. Nem mintha megfogalmazni, megtervezni és tenni egy mérföldkő eléréséért nem lenne elég kihívás! De mégis, egy fogadalom egy életstílus melletti elkötelezettséget jelent.

A következő évben megpróbálok mindent kihozni a testemből. Egy vékony nő vagyok – 170cm és 55kg – így leadni néhány kilót sosem volt a listámon. Az igazat megvallva nem is igazán gondoltam sokat rá, hogy különösebben foglalkoznom kellene a külsőmmel. Amikor dolgozom kisminkelem magam, csinosan öltözködöm. Szeretem a nőcis dolgokat, de a külsőmet teljesen természetesnek vettem mindig is. Beleértve a narancsbőrömet is, 15 éves korom óta.

Két beszélgetésfoszlány vezetett el a változtatás gondolatához:

Katinka: „Csak azért mert valaki vékony még nem jelenti azt, hogy rögtön szép is. Miért gondolja mégis mindenki azt?” – ő a család azon részéből van, aki bármikor bármennyit ehet. Így nem kell semmit sem tennie, hogy megtartsa az egészséges súlyát.

Kinga: „Miért néz mindenki teljesen bolondnak amiért megpróbálom a legjobbat kihozni magamból és meggondolom, hogy mit eszek? Miért gondolja egész család, hogy furcsa vagyok, mert rendszeresen edzek?” – ő nem gebe típus, amit én sokkal egészségesebbnek látok, a gyönyörű nőies vonalaival, ugyanakkor megértem, hogy pálcika családba születve nem könnyű elfogadtatni az erőfeszítéseit.

 Ez a két gondolat formálta az egyetlen újévi fogadalmamat: kihozni a legjobbat a majdnem 37 éves testemből. Nem akarok vékonyabb lenni. Egészségesen szeretnék kinézni. Igazából szeretnék néhány kilót magamra, izom formájában, mert az arányimon van mit alakítani. A melleim mindig kicsik maradnak, de én szeretem őket így, szóval plasztikai sebészet ki van zárva. Ha megpróbálok objektíven a tükörbe nézni – és ezt csak jókedvűen érdemes megpróbálni – látom, hogy a karjaim túl vékonyak, éljen a fekvőtámasz! Szeretném, ha a derekam jobban látszana, irány az uszoda! Ki tudja miért olyan hatásos az úszás a derekam környékén, de az. Az utolsó, és egyben a legkritikusabb terület a külső combom. A tetején van egy dudor, ami valahogy minden próbálkozásomnak ellenáll. Hetente egyszer eljárok futni, majdnem minden reggel jógázom 15-20 percet. Semmi. Na mindegy, van egy teljes évem, hogy megfejtsem a titkát…

Ennyit az alakomról. Könnyű látni, könnyű számba venni. A fogadalmamhoz azonban hozzátartozik az egészségesebb étkezés. Ezzel már sokkal körültekintőbbnek kell lennem. Nem hiszek a hirtelen változásokban, szokások kié pitéséhez idő kell. Első lépésként megpróbálom többet használni a gyümölcscentrifugámat és a turmixgépet. Nem csak hogy többet használni, de megfelelően használni. Ha lefutok a boltba, bármit, bármikor megvehetek. Értem ez alatt:epret, decemberben! Mennyire lehet az egészséges? Elfelejtem lassan, hogy mi az ami természetes egy hónapban, mi az aminek éppen nincsen szezonja. Néha ki tudom találni az árcímke alapján, de úgy érzem igazán hasznos lenne tudni, mi mikor terem.

Egy fogadalom az élet rengeteg oldalát átöleli. Úgy gondolom, alaposan meg kell fontolni, mit is fogad meg az ember, ha elhatározta, hogy véghez is kívánja vinni tervét. Márpedig én igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *