Skip to content

NaNoWriMo – Month of writing – Irás hónapja

November, between many others, is the month of novel writing. In fact, I was not knowing it, till I got across a post on Career Girl Daily about it. It was the second of November and somehow agreed very well with one of my bucket list item that I’m trying to realize lately. One, that  cost no money, just my time and devotion to make it real.

In the post it was advertised like write a novel in a month. Now, I know right there, that it is not that easy, but still thought to have a look what the NaNoWriMo challenge mean in practice. It turned out that it is a group of people who commit to write 50000 words within 30 days. Is it a lot, you may ask. It is a novel of approximately 150 pages. So, from that perspective, it is a lot. But if you distribute, 1667 words in a day, it is manageable. Even if you are working, like me.

The goal of writing 1667 a day is easier to visualize and achieve. For me it took still usually more than an hour every day – rather dawn and late evenings – but this might change depending the speed one writes. It is important to note, that during this month of intensive writing, editing is not recommended. Staying with your story day after day for 30 days can be exhaustive and better keep the flow.

The web-page gathering the writers for this event offers several services:

 • Monitoring your progress.
 • Rewarding badges to celebrate your milestones.
 • Regional groups to find the people sharing the same struggle in the neighborhood.
 • Pep talks to motivate you.
 • Sponsor with nice offers for writer’s tools (editing, writing softwares, etc.)
 • Forums
 • Shop
 • +1, a game of Wrimoverse, which is an inter-Planet writing club :).

It was a great challenge and even better, I could achieve it. There were ups and downs. All the time I could cut out of my day went to writing, but it all worthed it. My novel grew from barely hundred pages to above two-hundred. Besides the obvious gain of a shaping book, I have learned an other lesson, too: By focusing to a specific goal I can really channel my energy beyond my own expectations.

What’s now? You see, my book is still far from finished. I gave a bit of rest for myself and decided to start to revise and write the missing parts from the Christmas holiday on. I know it is still a long road till I’ll be satisfied with it, but that is ok. A book is a good goal to have, since even the progress is so enjoyable, not just the satisfaction I imagine will give if I’ll have it done.

 


November, sok minden más mellett, a regényírás hónapja. Ezzel én magam sem voltam tisztában egészen addig, míg nem olvastam egy rövid bejegyzést róla a Career Girl Daily blogon. Éppen november másodika volt és valahogy nagyon is egybecsengett a bakancslistám egyik elemével. Amihez semmi másra nincs szükség, csak az időmre és a kitartásomra.

A blogbejegyzés címe az volt, hogy írj egy regényt egy hónap alatt. Már akkor ott tudtam, hogy ez azért nem ilyen egyszerű, de azért tovább mentem és megnéztem mit is foglal magában a NaNoWriMo kihívás. Valójában a mozaikszó mögött egy csoport áll, akik mind elkötelezték magukat, hogy 30 nap alatt 50000 szót írnak. Sok ez? 50000 szó körülbelül 150 oldal, ami azért nem kevés. De ha szétosztjuk, minden napra 1667 szó esik, már megvalósítható. Még akkor is, ha mellette dolgozik az ember.

Napi 1667 szó írását könnyebb mind virtualizálni, mind megvalósítani. Még így is napi több mint egy órámba tellett – leginkább hajnalban és éjszaka dolgoztam – de ez talán leginkább egyéntől függ. Érdemes megjegyezni, hogy amikor az ember ennyire koncentráltan ír, nem érdemes szerkeszteni. Ugyanazzal a történettel kelni és feküdni nagyon kimerítő, jobb megőrizni a lendületet.

Az elkötelezett írókat tömörítő honlap a következő szolgáltatásokat ajánlja fel:

 • Szavak számának nyomon követése
 • Kitüntetések minden mérföldkő elérésekor
 • Regionális klubok, ami elősegíti, hogy kapcsolatot teremts a környezetedben olyan emberekkel, akik szintén részt vesznek a kezdeményezésben.
 • Ösztönző beszédek – e-mailek.
 • Szponzorok ajánlatai íróknak (szerkesztés, regényíró szoftverek, stb.)
 • Fórumok
 • Ajándékbolt
 • +1 játék (Wrimoverse), ami tulajdonképpen egy interplanetáris író-klub :).

Az elmúlt hónap egy nagyszerű kihívás volt, és ami még ennél is jobb, sikerült teljesítenem. Persze voltak hullámvölgyek is. Minden szabadidőmet az írásnak szenteltem, de megérte. A regényem alig száz oldalról jócskán kétszáz oldal fölé nőtt. Azon túl, hogy látom a könyvem lassan tényleg formát önt, egy másik tapasztalattal is gazdagabb lettem: amikor egy célra koncentrálok, képes vagyok minden energiámat arra irányítani, saját várakozásaimat is felülmúlva.

Hogyan tovább? Hát igen, a könyvem még messze van a késztől. Most adtam magamnak egy kis pihenőt és úgy döntöttem, hogy a karácsonyi szünetben fogom csak megkezdeni a szerkesztést és a hiányzó részek kipótlását. Hosszú még az út, mire valamennyire elégedett leszek vele, de jól is van ez így. Hisz maga a célhoz vezető út is annyira élvezetes, hát még ha majd egyszer a kezembe tarthatom a saját könyvemet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *