Skip to content

Porcelángyurma – bármi lehet belőle

Ez a poszt már egy ideje érlelődik bennem, márpedig azért mert egy olyan sokrétű anyagról van szó, amit egy kis odafigyeléssel nemcsak egyszerű elkészíteni, de alapanyagai könnyen és olcsón beszerezhetőek nagyjából bármelyik szupermárketben. Ami pedig még fontos, hogy természetes alapanyagokból kell dolgozni, így az egészségre sem ártalmas, nem kell aggódni, a legkisebbek kezébe is oda lehet adni.

Ha beírjuk a gugliba, hogy porcelángyurma, vagy szódabikarbóna gyuma…stb, a legtöbb posztban leírják, és képekkel is illusztrálják az elkészítés folyamatát…

Én innen lestem: színesötletek blog

Alább összegyűjtöttem néhány olyan pluszt, amivel még kreatívabban lehet hasznosítani ezt a gyurmát. Valamint megosztok veletek pár olyan tapasztalásom, amire általában nem hívják fel a figyelmet, pedig jól jöhet…

 1. Legtöbb helyen csak annyit írnak, hogy szódabikarbónát használj…Valószínűleg mindenkinek a kis tasakos étkezési szódabikarbóna jut eszébe. De miután elég sok kell belőle, legalább is nekem, kipróbáltam azt a verziót, amit ugyan étkezési célra nem ajánlanak, de alapvetően ugyanaz, viszont nagyobb kiszerelésben is kapható, és olcsóbb is: ez pedig Magyarországon MOSÓSZÓDA néven fut. Tökéletesen bevált.
 2. Keményítőnek pedig kukoricakeményítőt használok.
 3. Ha pedig színezni szeretnéd, akkor használhatsz ételfestéket, esetleg temperát is, csak az a lényeg, hogy vízben oldódjon.
 4. Mielőtt neki látsz a kihűlt paszta gyúrásának, előtte terítsd le az asztalt, deszkát szilikonos sütőpapírral. Ez azért jöhet jól, mert nem tapad rá a massza,vagy ha mégis, akkor alányúlva könnyebben felvehető róla.
 5. A kinyújtáshoz érdemes egy üveget használni, például egy borosüveget
 6. Mielőtt kiszaggatnád, érdemes eldönteni, hogy szeretnéd díszíteni: csak a nyomda mintája fogja díszíteni? Vagy írnál is rá? Esetleg csak 2D-ben díszítenéd? Hogyan akasztanád fel?
 7. Viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, mert rövid a száradási ideje, legalább is ami a külsejét érinti. Éppen ezért az aktuális hulladék anyagot gyorsan gyúrjuk újra össze és csomagoljuk vissza folpackba.
 8. Ha bárhova mégis odaragadna, akkor tegyél alá a kukoricakeményítőből egy kicsit.
 9. Az előző pontban említett tulajdonsága miatt, előre készítsünk ki mindent a nyomatkészítéshez, egy kis darabon érdemes is letesztelni mindent, mit és miként érdemes/lehet használni.
 10. Nyomat készítéshez használhatsz szinte bármit, ami megihlet: bizsu-medálokat, terméseket, villát, csipkét, de vásárolhatsz is hozzá kreatív boltokban kapható, vagy süteményekhez is használható nyomdákat.
 11. Végén hagyhatod simán is, de le is lakkozhatod, ahogy jobban tetszik.

Először karácsonyi csomagkísérőnek készítettem, majd karácsonyfát is díszítettem vele, most pedig az esküvőnkre is felhasználom dekorációs célra, de erről végleges képeket csak a nagy nap után fogok posztolni:P

Jó szórakozást!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *